Saturday, 26 October 2013

Bunga Harum & Bunga Rampai


Penggunaan bunga rampai adalah sangat sinonim dengan masyarakat Melayu.  Ianya digunakan untuk majlis-majlis tertentu seperti majlis perkahwinan, majlis pertunangan, majlis berkhtatan, majlis potong jambul dan majlis meraikan orang-orang ternama.  Dimajlis-majlis ini, bunga rampai disediakan dalam bekas khusus bermacam gubahan dan dijadikan sebagai saguhati kepada tetamu yang hadir. 
Bunga rampai dibuat dengan menggunakan hirisan halus bunga harum terpilih seperti melor, kenanga, cempaka, kemboja, tanjung dan dicampur dengan pandan.  Bahan lain yang digunakan ialah kulit dan daun limau purut, Hirisan bunga yang tidak harum seperti bunga kertas juga digunakan untuk mendapatkan warna yang menarik. Bagi menguatkan lagi keharumannya, bunga kertas juga dicampur dengan minyak wangi pilihan seperti mawar, patchowali dan sebagainya bergantung kepada pilihan dan tema sesuatu majlis. 
Keharuman yang terhasil daripada bunga rampai akan impak kesegaran bagi sesuatu majlis.


No comments:

Post a Comment